Oikeudenmukainen vanhuus – onnellinen vanhuus

Viimeaikaiset uutiset vanhusten hoidosta ovat olleet kaikkea muuta kuin mitä hyvinvointivaltiolta voidaan odottaa. Jokainen meistä ikääntyy ja jokainen meistä ansaitsee arvokkaan hyvän vanhuuden. Itselläni oli aikaisemmin huoli nyt jo edesmenneen mummini asioista ja pärjäämisestä, hänen saatuaan aivoinfarktin, jonka seurauksena hän joutui pyörätuoliin. Mummini onni oli, että hän sai paikan palveluasunnosta, jossa hän sai hyvää ja laadukasta hoivaa tarvittaessa.

Mummini asui itsekseen palvelutalossa usean sadan kilometrin päässä, jonka johdosta käymään en päässyt niin usein kuin olisin halunnut.

Soittelimme viikoittain, mutta silti tiesin, että hän olisi toivonut, että olisin käynyt useammin. Mummillani ei ollut tietokonetta eikä hän käyttänyt nettiä.

Kännykän ihan peruskapulan sain lähes pakottaa ottamaan, jotta sain hänet kiinni ja tiesin kaiken olevan hyvin.


Pankkipalveluiden hiipuessa onneksi kylälle jäi edes pankkiautomaatti, jota mummini ei kuitenkaan yksin pystynyt pyörätuolissa istuen käyttämään,

mutta minä tai joku muu läheisistä pystyi käymään nostamassa käteistä rahaa hänelle käydessämme hänen luonaan, koska korttia hän ei maksamiseen käyttänyt.

Kylällä onneksi vielä olleeseen lähikauppaan saatiin lopulta sovittua myös tili, jonne ostokset kirjautuivat. Digitalisaatio on johtanut siihen, että vanhusten pitäisi pystyä omaksumaan entistä enemmän ja nopeammin älypuhelinten ja muiden laitteiden käyttöä pystyäkseen suoriutumaan ihan normiarjesta (esim. pankki- ja vakuutusasioiden hoidosta). Suomessa on kuitenkin edelleen suuri joukko ihmisiä, joilla ei ole tietokonetta tai älypuhelinta, joilla hoitaa asioitaan.

Teknologian kehittymisen myötä useat palvelut ovat sähköistyneet ja virastojen palvelupisteet karanneet kaupunkeihin. Kehitys on hyvä asia, mutta ei koske kaikkia ihmisiä.


Haluan itse olla vaikuttamassa siihen, että niin ikäihmisille kuin meille muillekin turvataan arjen lähipalvelut ja laadukas, inhimillinen hoiva. Vanhusten palveluasumista tulee kehittää ja mahdollistaa vanhusten sijoittuminen kotipaikkakunnastaan riippumatta lähelle omaisia niin tahtoessaan.

Lisäksi haluan olla vaikuttamassa siihen, että päätöksenteossa kiinnitetään huomiota iäkkäiden yksin asuvien naisten taloudelliseen tilanteeseen.

Ero naisten ja miesten eläkkeissä on suuri, mikä vaikuttaa hyvinvoinnin mahdollistavaan toimeentuloon. Köyhä ikäihminen säästää esim. ruuasta, vaatteista ja lääkkeistä. Ikääntyvä joutuu tekemään valintoja oman terveytensä ja palveluiden välillä, mikä vääjäämättä johtaa myöhemmin nouseviin kustannuksiin.

(Uudellamaalla naisen eläke on vain 55 % miehen eläkkeestä.)


Seuraa minua